Antenne’s

 

Antenne situatie sinds juni 2016
Antenne situatie sinds juni 2016

In juni 2016 is e.e.a. aan de antenne installatie veranderd. De Hygain AV-620 had dermate schade opgelopen dat deze gesloopt is. Gezien de locatie van het huis, de daarbij behorende windlast en het feit dat 2 verticals in 3 jaar tijd het loodje gelegd hebben, heb ik besloten terug te gaan waar ik vandaan gekomen ben. Terug naar de draadantenne. Toen ik nog als jong kereltje bij mijn ouders woonde, had ik de luxe om een draadantenne van 40 meter op te hangen. Die ruimte heb ik nu niet meer, dus zal ik het in de hoogte moeten zoeken. Op de plek van de Hygain is een aluminium buis gekomen (dikwandiger dan een standaard antenne). Boven aan deze 5-meter lange buis zit een katrol met een lijntje, zodat ik naar believen draadjes kan optakelen. Hiermee zit ik in elk geval ongeveer 12 meter boven straatniveau. Simpeler, goedkoper en minder windbelasting dan een vertical. Daarvoor zal wel meer aandacht besteed moeten worden aan aarding en het voorkomen van instraling.

Verder is nog een extra 2/70 Diamond X-300 erbij gekomen. Momenteel is hieraan de Motorola MTM800 (Tetra mobilofoon) gekoppeld.

De Comet 2m monoband dient enkel voor het rondje om de kerk. Hiervoor wordt een Motorola GM300 ingezet met een getweakte codeplug. Daardoor kunnen er 40 kanalen in geprogrammeerd worden, in plaats van de gebruikelijke 16. In het lijstje met geprogrammeerde kanalen komen onder andere PI3ZLB, ON0LB, ON0DST en DB0WA voor. Daarnaast natuurlijk ook nog de nodige simplex QRG’s. In de praktijk komt het er echter op neer dat deze mobilofoon vooral voor ON0LB gebruikt wordt, een enkele keer voor PI3ZLB.

Dan prijkt ook nog een kleine Diamond X-30 op een van de zij-armen. Die antenne is al voor tal van zaken ‘misbruikt’. De dualband is al gebruikt bij experimenten met DStar en DMR, een enkele keer als uitwijk voor de 2m set. Momenteel is de antenne permanent aan een Friendcom FC-301/D gekoppeld, ten behoeve van tests met POCSAG.

Last but not least is de discone een overblijfsel uit vroeger tijden, toen het luisteren naar hulpdiensten d.m.v. een scanner nog een waar volksvermaak was. De antenne lag jaren op zolder, maar is toch weer in de mast gezet. Nu om eens te luisteren wat zich in de luchtvaart afspeelt. Hiervoor wordt ook een klassieker ingezet: de Signal Communication Corp. R-535.

G5RV Junior in de mast
G5RV Junior in de mast