In 2015 – 2016 werd de mast vooral gekenmerkt door een Hygain AV-620, die metershoog boven het huis uit torende. Die antenne was echter de miskoop van de eeuw: qua prestaties weliswaar top, maar mechanisch een drama. Voor een antenne van die afmetingen en windlast, was de constructie maar minimaal. Dat werd wel merkbaar toen de antenne bij de eerste herfststorm van 2015 omboog. Ondanks dat er tuidraden aan zaten, boog het ding zover door, dat hij over het ‘dode punt’ heen ging en vervolgens door diezelfde tuidraden in een onnatuurlijke positie bleef staan.

Dit euvel was te verhelpen door de draden iets breder (zover als het eigen perceel dit toeliet) af te spannen, maar ook dat bood geen soelaas. Tijdens de hevige winterstormen van 2015 stond de antenne luid op het dak te klapperen. Na enige tijd bleek dat de hele constructie zelfs getordeerd was. Daarom werd in juni 2016 besloten de mast te laten zakken en het hele ding te demonteren. Hierbij bleek dat zelfs een aantal ‘spacers’ afgebroken waren. Zeker is wel dat deze antenne bij lange na niet de opgegeven windbelasting van 128 km/h kan uithouden zonder in losse onderdelen uit elkaar te vallen.

 

IMG_2424
Een van de afgebroken (aluminium) afstandhouders
  • De getordeerde Hygain AV-620
    De getordeerde Hygain AV-620
Eenmal op de grond is de schade pas goed te zien
Eenmaal op de grond is de schade pas goed te zien

IMG_0308

 

 

De Hygain wordt gebruikt in combinatie met de Icom IC-706mk2G. Over het algemeen is de antenne goed afgestemd, maar om aan de randjes van het bereik wat bij te tunen, wordt een SGC MAC-200 autotuner gebruikt.

Verder heeft deze antenne het tijdens de voorjaarsstormen van 2015 zwaar te verduren gehad. Dit bakbeest van 7.5 meter lengte vangt behoorlijk veel wind, vooral omdat mijn QTH op het kopje van een heuvel gelegen is. En ondanks de tuidraden heeft de antenne er een lichte S-bocht aan overgehouden.

De Comet 2m monoband dient enkel voor het rondje om de kerk. Hiervoor wordt een Motorola GM300 ingezet met een getweakte codeplug. Daardoor kunnen er 40 kanalen in geprogrammeerd worden, in plaats van de gebruikelijke 16. In het lijstje met geprogrammeerde kanalen komen onder andere PI3ZLB, ON0LB, ON0DST en DB0WA voor. Daarnaast natuurlijk ook nog de nodige simplex QRG’s. In de praktijk komt het er echter op neer dat deze mobilofoon vooral voor ON0LB gebruikt wordt, een enkele keer voor PI3ZLB.

Dan prijkt ook nog een kleine Diamond X-30 op een van de zij-armen. Die antenne is al voor tal van zaken ‘misbruikt’. De dualband is al gebruikt bij experimenten met DStar en DMR, een enkele keer als uitwijk voor de 2m set. Momenteel is de antenne permanent aan een Friendcom FC-301/D gekoppeld, ten behoeve van tests met POCSAG.

Last but not least is de discone een overblijfsel uit vroeger tijden, toen het luisteren naar hulpdiensten d.m.v. een scanner nog een waar volksvermaak was. De antenne lag jaren op zolder, maar is toch weer in de mast gezet. Nu om eens te luisteren wat zich in de luchtvaart afspeelt. Hiervoor wordt ook een klassieker ingezet: de Signal Corp. R-535.