Bij het ‘opschonen’ van bestanden, kwam onderstaande video tevoorschijn. En daarmee ook het verhaal dat hierachter zit.

Ongeveer twee jaar geleden had ik het plan opgevat om de mast te versieren met een Hygain AV-620. Over deze antenne had ik veel lovende woorden gehoord, en ik was in de gelegenheid voor een zacht prijsje zo’n monster over te nemen. Voordat dit gevaarte echter de mast op ging, wilde ik zeker weten dat de antenne optimaal afgestemd was. En daarom heb ik het ding dicht bij moeder aarde alvast eens in elkaar gezet. Na wat gebalanceer op een te kort laddertje, besloot ik vanaf de veranda de antenne op een luidsprekerstatief te laten zakken om zo e.e.a. te testen.

De Hygain tijdens een van de test
De Hygain tijdens een van de test

 

Een coaxkabel met voldoende lengte werd uitgerold, en op enige afstand werd de analyser, een MFJ-269, aangesloten. Tot mijn verbazing hupten de naaldjes van de MFJ wild op en neer. En dat terwijl de antenne volkomen vrij stond en ook niets of niemand in de buurt kwam.Coax kapot? Maar dan zou de analyer toch gewoon een oneindige SWR aangeven? Het zekere voor het onzekere nemend sloot ik toch maar een andere coax aan, met hetzelfde resultaat.

Mij bekroop het gevoel dat in de voet van de antenne e.e.a. niet goed in elkaar zat. Weer volgde een balanceer-act op een gammel trapladdertje. En na alle boutjes nog eens goed aangetrokken te hebben, bleef het resultaat hetzelfde. Teneinde raad werd de zaak afgebroken om er nog eens over te slapen.

Het weekend erna bouwde ik weer de hele handel op. Weer werd vanaf de veranda de antenne op het statief geplaatst. Voor de zekerheid werd het statief nog wat verder van de veranda weggetrokken, zodat alles absoluut vrij stond. Maar helaas herhaalde zich de ervaring van de week ervoor. Wild slingerende naaldjes van de analyser en gekke waarden op het LCD-scherm. Zou de analyser kapot zijn. Als tegenproef werd de analyser op de VHF-antenne aangesloten, en alles functioneerde perfect naar verwachting. Weer werd de hele handel afgebroken, weer had ik geen idee hoe dit kwam.

Totdat ik in de loop van diezelfde week aan de andere kant van het huis uit het raam keek. Ik keek het antwoord recht in de ogen! Op minder dan 1 kilometer staat de omroepzender ‘Hulsberg’, die op dat moment nog met meer dan 20 kW radio 538 de ether in slingerde! Geen idee over welke veldsterkten we het dan hebben, maar ook op die afstand is het beslist meer dan een amateur portofoontje! En het vermogen dat de MFJ voor de meting gebruikte, werd natuurlijk compleet onder de voet gelopen door de AM-omroepzender. Geen wonder dat de naaldjes van ritmisch op en neer hupten… Op de maat van radio 538!

Vervolgens heb ik weer de Hygain opgebouwd en toen de test uitgevoerd met een QRP-setje en SWR-meter. En toen bleek uiteindelijk dat de antenne toch goed in elkaar zat en zo de mast op kon. Later heeft deze Hygain voor nog veel meer narigheid gezord. Maar dat is elders op de site te lezen.