Mobiel

De mobiele shack is standaard enkel voor 2m geschikt. En dit was nog niet zo eenvoudig. In moderne auto’s is het namelijk niet meer zo gemakkelijk om ergens een setje in te bouwen. Vandaar dat het enige tijd geduurd heeft voordat hier een oplossing voor bedacht was. Een complete set inbouwen, was geen optie vanwege het gebrek aan inbouwplaatsen. Vandaar dat als tweede optie een set met gescheiden bediendeel overwogen werd. Een Yaesu FT-7800 stond al in de startblokken, maar ook die bood geen soelaas. In- of opbouw van de bedienkop was enkel mogelijk met boren en vijlen in het dashboard.

Vandaar dat het hele plan weer overdacht werd. En de oplossing bleek al jaren in de berging te liggen! Mobiel zou toch enkel van 2m gebruik gemaakt worden. En daarvoor lag een Motorola GM950 met een zogenaamde HHCM (‘Hand Held Control Microphone’) op de plank. De set zelf wilde ik onder de bijrijdersstoel ingebouwd hebben. Daarvoor ben ik naar mijn eigen dealer gegaan. Voor de inbouw moest de stoel namelijk gedemonteerd worden. En in een modern voertuig durfde ik niet ‘even een draadje ergens erbij te knijpen’. Vandaar dat men bij mijn garage dit allemaal netjes in de zekeringendoos aangesloten heeft.

Voor de HHCM heb ik op internet een passend blokje gevonden dat aan de middenconsole gemonteerd kan worden. Ook dit zonder boren en zagen.

Achterop de kofferdeksel staat een kofferbakklem van MFJ, daarop een oude Comet dualband. En de kabel is langs de rubbers van de kofferbak naar binnen geleid, gaat vervolgens onder de achterbank door om dan onder de vloermat tot bij de bijrijdersplek te komen.

IMG_0441

 

Tetra /M

Mobiel ben ik ook via Tetra QRV. Hiervoor gebruik ik vooralsnog een Motorola MTP700 portofoon, in combinatie met een 70cm antenne van Procom op een magneetvoet. Voor het gemak gebruik ik ook nog een Motorola RSM (‘Remote Speaker Microphone’), aangezien het niet erg praktisch is om tijdens de rit een porto in de handen te hebben. In deze porto heb ik een aantal amateurfrequenties geprogrammeerd, allemaal met deze parameters:

  • ID: 1000
  • MCC: 204
  • MNC: 7373

In de regel staat de porto echter op 430.9250 MHz, de QRG van mijn Echolink-node.

Aangezien deze porto uit het begintijdperk van Tetra (in Nederland) stamt, zijn veel ‘leuke’ functies niet bruikbaar bij DMO-bedrijf. Vandaar dat deze porto ook echt alleen bedoeld is / gebruikt kan worden om simplex QSO te voeren, al dan niet met de Echolink-node.

MTP700 met RSM in de middenconsole
MTP700 met RSM in de middenconsole