De MTP700 van Motorola is een Tetra-portofoon die een kleine 10 jaar geleden op grote schaal in gebruik genomen werd door de Nederlandse hulpdiensten. Behalve dat Tetra bekend werd als basis voor het roemruchte C2000-netwerk, heeft dit protocol ook zijn weg gevonden in de publieke sector. Entropia biedt een landelijk Tetra-netwerk aan, maar er zijn ook (grote) bedrijven die een eigen gesloten Tetra-net hebben.
Vanuit deze sector komt momenteel de eerste apparatuur mondjesmaat op de tweedhands-markt terecht. En dit begint dus een interessante niche voor zendamateurs te worden. Het verschil tussen commerciële Tetra-apparatuur en Tetra-apparatuur van de hulpdiensten zit in de firmware. De overheid maakt gebruik van TEA2-encryptie: aangezien dit onder embargo valt, is voor zowel bedrijven als particulieren bezit strafbaar!
Via internet ben ik aan MTP700-porto’s met zogenaamde ‘clear’ firmware gekomen. De porto’s waren reeds omgeprogrammeerd naar de 70cm-amateurband. Maar ‘restjes’ van de oorspronkelijke programmering in de codeplug lijken erop te duiden dat deze porto’s van een bekend beveiligingsbedrijf afstammen.
En dan heb je twee porto’s, en na wat zoekwerk een programmeerkabel, en na nog meer zoekwerk de benodigde software. En dan? Dan begint het grote zoeken op het alwetende internet en puzzelen met toetsen en instellingen. Meer hierover volgt in een pagina onder ‘Projecten’. Belangrijk om te weten:
Programmeer-mode: de porto communiceert niet vanzelf met de computer. Daarvoor moet hij in programmeer-mode gezet worden. Dit gebeurt door de toetsen 1 en 9 in te drukken (precies in die volgorde en niet quasi tegelijk) en vast te houden en dan de porto in te schakelen. Na een paar tellen de toetsen loslaten en dan staat de porto in programmeer-mode. Het scherm is uit en de porto lijkt nergens op te reageren. Als de porto ondanks goede instellingen in de software niet wil communiceren, is hij niet goed in de programmeer-mode gezet. Ga dan uit de programmeer-mode en probeer het opnieuw. Let hierbij op dat eerst de ‘1’ ingedrukt wordt en vastgehouden. Dan de ‘9’ indrukken en vasthouden. En terwijl beide toetsen vastgehouden worden, wordt de porto ingeschakeld.
Programmeer-mode beëindigen: kan op 2 manieren. Als de porto netjes met de computer communiceert, kan in de software een knop gevonden worden met een rode cirkel waarin een verticaal streepje staat. Hiermee kan de porto softwarematig uitgezet worden. Vervolgens moet de nog de draaiknop op de porto op ‘uit’ gezet worden. Wanneer de porto vervolgens op de normale manier aangezet wordt, start deze gewoon op. Indien de software niet met de porto communiceert, kan de programmeer-mode verlaten worden door de draaiknop op ‘uit’ te zetten en de accu even van de porto te halen.
Programmeren van amateur-frequenties: op YouTube zijn filmpjes te vinden hoe een Motorola Tetra-porto ‘buiten de band’ gezet wordt. 430.0000 MHz is de hoogste frequentie die te programmeren is. Echter kan de software voor de gek gehouden worden zodat de porto ook tot 440.0000 MHz te programmeren is. Echter blijkt dit kunstje alleen te functioneren bij nieuwe Motorola’s. Hoe dit bij de MTP700 gedaan is, is me nog een raadsel. Gelukkig is het wel mogelijk om de porto uit te lezen, de codeplug te bewerken (ook binnen de 70cm amateurband), terug te schrijven en eventueel naar een andere porto te clonen.
Disclaimer: naar aanleiding van bovenstaand s.v.p. geen vragen stellen over het afluisteren van C2000! 1. dit is niet toegestaan; 2. deze porto’s zijn niet geschikt voor gebruik binnen C2000; 3. ook met gejatte apparatuur is het afluisteren van C2000 niet mogelijk.