Motorola MX-serie

Motorola produceerde onder de aanduiding ‘Saber’ een serie high end portofoons, die na in Europa onder de aanduiding ‘MX’ op de markt gebracht werden. Echter werden deze portofoons ook onder de aanduiding Stornophone CQP7000 uitgebracht nadat Storno door Motorola overgenomen was.

De serie bestond uit drie verschillende types, die elk voor de 4-meter, 2-meter of 70-centimeter band te koop waren:

  • CQP7000a / MX1000: de eenvoudigste versie zonder toetsenbord of display en met slechts 10 kanalen, te selecteren d.m.v. de draaischakelaar aan de bovenzijde;
  • CQP7000b / MX2000: de versie met display, drie toetsen en de mogelijkheid om 70 kanalen voor te programmeren;
  • CQP7000c / MX3000: de meest uitgebreide versie met een volledig toetsenbord, display en maximaal 100 kanalen.

Al deze porto’s zijn probleemloos in de amateurband te gebruiken. Met de juiste software zijn de porto’s probleemloos buiten de gespecificeerde band te programmeren. Het enige dat hieraan kritisch is, is dat de software dermate oud is, dat deze enkel op een PC met MS-DOS bruikbaar is. Deze PC mag niet geavanceerder / sneller zijn dan een 386 met +/- 25 MHz kloksnelheid. Bij gebruik van een snellere computer communiceren PC en porto niet goed met elkaar. Ook het emuleren van een langzame PC met de toepassing ‘Dosbox’ biedt hier geen oplossing.

Verder zijn voor de programmering een RIB-box en de juiste programmeerkabel nodig. Deze zijn momenteel nog in ruime mate via internet verkrijgbaar.