Duretech DAF-110

De DAF-110, een nooit op de markt gebracht voertuig van een bekend Brabants aanhanger- en automobielfabrikant? Nee, de Duretech DAF-110 ‘Flexer’ was een van de eerste P2000-pagers uit het jaar 2003. Bij de invoering van C2000 werd tevens het alarmeringsnetwerk P2000 in gebruik genomen. Voor dit op het Flex-protocol gebaseerde pagernetwerk werden in eerste instantie pagers van het merk ‘Duretech’ aangekocht.

Links de DAF-110 'Flexer', rechts zijn voorganger de Swissphone Quattrino
Links de DAF-110 ‘Flexer’, rechts zijn voorganger de Swissphone Quattrino

De DAF-110 ‘Flexer’ werd als een grote stap vooruit gezien, aangezien hij ongeveer half zo groot was als zijn voorganger: de Swissphone Quattrino. De gebruikers waren echter minder verguld met deze aanwinst. De pager was duidelijk niet van de kwaliteit die men gewend was. Een en ander uitte zich doordat tal van alarmeringen gemist werden. Meldingen moesten gelezen worden op een miniatuur en éénzijdig verlicht schermpje. De pager was allerminst stootvast of waterbestendig. En bovenal een veelvraat aan batterijen. Doordat deze pagers niet de mogelijkheid hadden in een oplader geplaatst te worden, en de fabrikant aangaf dat de pager echt wel 1.5V moest krijgen en geen 1.2V van een accu, zat er niets anders op dan kilo’s batterijen in te slaan. Met een beetje geluk hield een batterij één week. Allerminst duurzaam dus.

Van deze ‘Flexer’ kwam nog een iets gemodificeerde versie, waarbij handmatig CAP-codes in- en uitgeschakeld konden worden. Maar een groot succes was deze pager niet.

In de collectie bevindt zich een Duretech DAF-110 in mint conditie, inclusief originele doos en gebruikershandleiding. Daarbij heb ik de hand weten te leggen op de originele software en bijbehorende programmer. Ook dit was een interessant stukje techniek, waarbij de pager in een mal kwam te liggen, waarna een houder met 4 ‘pogo-pins’ precies in het batterijvak in de programmeercontacten viel. Via deze contacten werd de pager van spanning voorzien en werd de seriële verbinding met de PC gemaakt. Vervolgens kon de pager met een DOS-applicatie geprogrammeerd worden.

 

Bestand_002 Bestand_003

Bestand_004

 

Na enige tijd zijn de hulpdiensten toch weer op pagers overgegaan die enigermate stabieler gebouwd waren. Wat daarbij opviel, was dat de afmetingen ook weer toenamen. Onderstaande foto laat van links naar rechts zien: de Duretech DAF-110 ‘Flexer’, de Daviscomms BR802, de Gold Apollo AF-A27 Galaxy en de Gold Apollo AF-A30G (met terugmeldfunctie via GPRS)

Bestand_005