Motorola PageBoy tone only

Een recente aanwinst in de collectie pagers is een tone-only uitvoering van de Motorola PageBoy II. De PageBoy II zoals links op de foto is breed bekend omdat deze decennialang het werkpaard van de Nederlandse hulpdiensten was. Deze PageBoy had aan de linkerzijde een ‘wieltje’ met een drietal functies. Enerzijds was het de aan/uit-schakelaar. Eenmaal in de ‘aan’-stand kon hiermee het audiovolume geregeld worden. De alarmtoon was altijd even luid, maar het audio van de gesproken meldingstekst kon ingesteld worden. Als de luidste stand bereikt was, viel de potmeter weer in een klik, waarmee dan het toonslot overbrugd werd. Daardoor kon dus permanent op de gebruikte frequentie meegeluisterd worden.

In het midden van de bovenzijde bevond zich een speakertje, en aan de rechterzijde zat de aansluiting voor een oortelefoon en een drukknopje om zowel het alarm te resetten als om de squelch open te drukken.

Tot zover de bekende PageBoy. Maar er was nog een veel minder bekende uitvoering van de PageBoy II, namelijk een tone-only uitvoering. Zoals de naam al doet vermoeden,  kon deze pager alleen maar luid piepen wanneer hij geactiveerd werd. Deze pager kon dus geen audiobericht weergeven, en meeluisteren op de ingestelde frequentie ging dus ook niet. Verder functioneerde de activering precies hetzelfde als bij de meer bekende PageBoy: de werkfrequentie werd bepaald door het ingebouwde kristal. En een verwisselbare ‘codeplug’ bepaalde op welke 5-toon de pager reageerde.

Rechts op de foto is de tone-only PageBoy te zien, herkenbaar aan een enkel schuifschakelaartje aan de bovenzijde. Met dit driestanden-schakelaartje werd de pager ingeschakeld, en door de schakelaar in te drukken, werd het alarm gereset. Waartoe de middenstand van deze schakelaar diende, is me momenteel nog niet duidelijk.

Het leuke aan deze PageBoys is dat beide ondanks hun leeftijd nog volledig functioneel zijn. De linker PageBoy is op een amateurfrequentie afgestemd. De tone-only PageBoy luistert nog steeds naar het ‘oude’ BR-01-kanaal.