Een beetje off topic is deze programmer voor de Apollo Gold A30. Dit is een zogenaamde ’two way pager’, waarbij de oproep via POCSAG of FLEX binnen komt, en een terugmelding vanuit de pager verstuurd kan worden d.m.v. GPRS. De pager is dan ook voorzien van een SIM-kaartje. Momenteel is deze pager hier en daar in gebruik bij de brandweer. In dat geval zijn het pagers die met het FLEX-protocol werken. Er is echter ook een POCSAG-versie van deze pager op de markt, vandaar dat op deze website ook aandacht is voor dit type.
Voor deze pager is gemakkelijk zelf een programmer te maken. Benodigheden zijn:
– een standaard oplader
– een FTDI PL2303-module (5V versie)
– 2 ‘pogo pins’
– een weerstandje van 18k (22k is ook goed)
De PL2303 is in tal van vormen verkrijgbaar, maar het handigst is een kabel waarbij de chip in de USB-connector verwerkt zit.
Hieronder is het complete schema van de programmer te zien. De weerstand tussen de massa en de RxD-lijn dient om de pager in programmeermodus te zetten zodra deze in de houder gestoken wordt.
In het schema zijn de contacten van J1 weergegeven alsof van de voorzijde in de oplader gekeken wordt. Onderstaande foto laat dit zien.
Bij een gewone oplader zijn enkel de linker en rechter pen in gebruik. Gelukkig zijn wel al de gaten op de juiste plekken voorgeboord, en het kleine printje dat de veerpennetjes bevat, heeft ook soldeerplekken voor extra pennen.
Begin met het uit elkaar halen van de oplader. Daartoe moeten de vier rubberen voetjes aan de onderzijde verwijderd worden. Bewaar deze plakvoetjes goed om naderhand alles weer netjes af te dekken. Nadat de oplader uit elkaar geschroefd is, kan de voedingsaansluiting van de print verwijderd worden. Deze hebben we niet meer nodig. Op deze plek kan echter mooi een neopeen tule ingezet worden, waardoor de USB-kabel voert.
Het verkrijgen van de juiste veerpennen (oftewel ‘pogo pins’) kan een uitdaging zijn. Bepaal met een schuifmaat de afmetingen en ga op zoek op de bekende Chinese groothandel-websites.
Vervolgens moet alles bedraad worden als in het schema. Vergeet niet de 18k pulldown-weerstand, anders gaat de pager niet in programmeermodus en werkt de programmer dus niet. Wanneer alles klaar is, is dus de tweede pen van links nietin gebruik. Zet uiteindelijk weer alles netjes in elkaar en vergeet niet de rubber voetjes terug te plaatsen.
Mogelijk moet voor de PL2303-chip nog een driver geïnstalleerd worden. Deze is meegeleverd met de software van Apollo, en anders vrij te downloaden van de FTDI-website. Software om de pager te programmeren zal via de leverancier / fabrikant verkregen moeten worden.