Wie een MMDVM-hotspot en Pi-Star gebruikt, kan deze hotspot ook als low power DAPNET-zender configureren. In de tijd dat geen QSO via een digitale modus loopt, zal de hotspot op gezette tijden omschakelen naar de DAPNET-frequentie en vervolgens pagerberichten uitzenden.

Daarvoor is in het configuratiemenu van Pi-Star een aparte sectie ingebouwd, waar de toegangsgegevens voor de DAPNET-zender ingevuld dienen te worden. Hou er rekening mee dat een DAPNET-zender apart aangevraagd dient te worden! Met de login-gegevens voor de DAPNET-website, kan een zender niet met het netwerkverbonden worden.

Echter is in dit menu ook een regel te zien ‘POCSAG Whitelist’ heet. Recentelijk heb ik hierover wat vragen gekregen, aangezien voor niet iedereen duidelijk is waarvoor dit dient. Kort gezegd staan in deze regel de RIC’s waarvan de hotspot de berichten mag uitzenden. Dat betekent dus een ‘in-filter’ voor DAPNET-berichten: alleen berichten met een RIC die in deze regel staat, zullen ook daadwerkelijk uitgezonden worden. Als hier niets ingevuld wordt, zendt de hotspot alle berichten uit die via het netwerk aangeboden worden. De vraag is echter of, en in welke context deze functie zinvol is. Waarom worden niet gewoon alle berichten de lucht in geslingerd?

Om te beginnen zijn de meeste MMDVM-gebaseerde hotspots low power zendertjes die ergens tussen 10mW en 100mW afgeven. Genoeg voor het doel waarvoor ze gemaakt zijn: dekking rondom het eigen huis, kantoor of caravan. Veel verder reiken deze hotspots niet. Aangezien dat het bereik is waarbinnen zich de gebruiker met de DStar of DMR-porto beweegt, zal dat ook het bereik zijn waarbinnen dezelfde gebruiker zich met de pager beweegt. Omdat het bereik van de hotspot zo gering is, zullen er weinig tot geen andere pager-bezitters zijn die belang hebben bij het gebruik van de hotspot. Dus is het ook weinig zinvol om de hotspot talloze berichten te laten uitzenden voor gebruikers die zich nooit binnen het betreffende dekkingsgebied zullen bevinden. Vandaar dat het een goede overweging is de hotspot datgene te laten uitzenden dat ook in belang van de eigenaar is.

Wanneer de hotspot DV-verkeer afhandelt, zullen DAPNET-berichten niet uitgezonden worden. De hotspot kan immers niet snel even naar de POCSAG-frequentie omschakelen om een serie berichten uit te sturen. Bij een wat langer DV-QSO kan de hoeveelheid pagerberichten al snel behoorlijk oplopen wanneer deze niet gefilterd worden. Zodra de hotspot weer vrij is voor DAPNET-verkeer, zal deze proberen de achterstand in berichten weg te werken. Daartoe zal de hotspot in de toegewezen timeslots de opgehoopte berichten beginnen uitzenden. Omdat tijdens dit proces aan de voorzijde oude berichten verstuurd worden, zullen aan de achterkant nieuwe berichten die via het netwerk binnenkomen moeten aansluiten. Berichten zullen daardoor (sterk) vertraagd verzonden worden. Omdat DAPNET geen ‘mission-critical’ netwerk is, is dat in de regel eerder hinderlijk dan dramatisch. Vervelend wordt het met de tijdsynchronisatie: deze berichten worden natuurlijk ook in de wachtrij gezet. En ook deze tijdsynchronisatie wordt (dus) vertraagd uitgezonden. Daardoor kan het dus gebeuren dat door een vertraagd synchronisatiebericht het uurwerk van de pager gaat achterlopen.

Hoe kan de ‘whitelist’ hierbij helpen? Het merendeel van het berichtenverkeer dat over het netwerk komt, zal niet voor de eigenaar van de hotspot bedoeld zijn. Bij gebruik van de whitelist zullen alleen berichten die bestemd zijn voor de RIC’s in de whitelist gereed gezet worden om uitgezonden te worden. Tijdens een DV-QSO kan het dus gebeuren dat enkele berichten voor de gebruiker van de hotspot via DAPNET bij de hotspot terecht komen. Zodra het QSO afgelopen is, zal de hotspot wederom de achterstand gaan wegwerken. Alleen gaat het in dat geval om hooguit enkele berichten, die de hotspot binnen een paar timeslots uitgezonden kan hebben. De grootte van de achterstand en de tijd die nodig is om deze weg te werken zullen dus vele malen kleiner zijn.

Omdat het handig is om de RIC voor tijdsynchronisatie op te nemen in de whitelist, zullen dus ook in dit voorbeeld vertraagde tijdmeldingen uitgezonden worden. Omdat de hoeveelheid meldingen in de wachtrij dus vele malen kleiner is dan zonder whitelist, zullen de ’te oude’ tijdsynchronisaties eveneens veel sneller uitgezonden zijn, waardoor binnen 1-2 minuten weer een actuele tijdmelding verzonden worden zodat de klok van de pager weer goed loopt.

En dan nog het stukje met de regeltjes waaraan we ons moeten houden. Zonder BT is het nu eenmaal niet toegestaan om ‘berichten voor anderen’ uit te zenden. Het grootste deel van de pagerberichten is echter ‘voor anderen’ bestemd. Vandaar dat in Pi-Star een hotspot ‘private’ gemaakt kan worden, zodat deze alleen bruikbaar is voor de eigenaar. Voor de hotspot als DAPNET-zender kan dat ook met de whitelist bereikt worden. Doordat alleen de eigen RIC / RIC’s in de whitelist gezet worden, worden dus geen berichten voor anderen uitgezonden maar enkel die die voor de eigenaar van het station bedoeld zijn.

De beeldschermafbeelding bovenaan toont een voorbeeld met hierin de RIC voor de tijdsynchronisatie van de NEC 21/a (Skyper) en een tweetal fake-RIC’s. Meerdere RIC’s kunnen, door komma’s gescheiden, in de whitelist opgenomen worden.