De PE2KMV DAPNET-zender was oorspronkelijk uitgerust met een Friendcom FC301 datatransceiver. Aangezien dit zendertje maximaal 5W afgeeft, hetgeen in het heuvelige Zuid-Limburg toch wel weinig is, was hier een PA achter gezet. Om een tweetal redenen was dit geen ideale setup. Enerzijds is de Friendcom-transceiver een flexibel en dus handig ding voor experimenten. En ten tweede had de PA het al snel laten afweten. De reden hiervoor is overigens nog steeds onduidelijk.
Vandaar dat via Funk24.net in Aken (DL) een Motorola GM1200 aangeschaft was. De GM1200 is een transceiver voor trunking netwerken. Echter kan deze eveneens een paar conventionele frequenties bevatten. Hier zit wel nog een onhebbelijkheid in: namelijk een time out timer van 60 seconden die met de Motorola-software niet eruit te programmeren is. Vandaar dat de GM1200 door de meesten snel geflasht wordt naar een conventionele MCS2000. Voor een POCSAG-zender maakt dit echter niet uit, aangezien de doorgangen beslist nooit de 60 seconden bereiken. Maar met deze ingreep gaat een andere leuke eigenschap verloren: als GM1200 heeft de set een directe ingang naar de modulator voor dataverkeer. Hiervoor moet echter wel in de RSS een vinkje gezet worden: de microfoon-ingang wordt hiermee uitgeschakeld, en de set luistert dan naar de data-ingang op pen 24 van de accessoire-connector aan de onderzijde. Onderstaande foto laat de juiste settings zien: de juiste frequentie, vermogen op ‘High’, ‘Data Channel Enabled’ aangevinkt en alles andere uit.
Verder dient er nog voor gezorgd te worden dat de set zich laat omschakelen naar een conventionele modus. Dit wordt gedaan door op het front van de set de toets ‘P’ ingedrukt te houden, totdat de set naar ‘Conventional’ overschakelt. Echter moet hiervoor wel in de RSS nog een vinkje gezet worden. In het ‘Edit’-menu wordt de optie ‘Common’ en vervolgens ‘Personality Independent Parameters’ gekozen. In het scherm dat zich opent, moet ‘Talk Around’ aangevinkt worden, alles andere blijft uit.
Vervolgens heb ik nog om stroom te sparen de display verlichting permanent uitgeschakeld: de set is in een gesloten kast ingebouwd, dus heeft het geen zin het licht aan te laten. Hiervoor moet via het menu ‘Edit’ naar ‘Personality’gegaan worden, om vervolgens ‘Common Radio Parameters’ te kiezen. Onderaan in het scherm kan vervolgens de displayverlichting uitgeschakeld worden.
Daarna was het tijd voor het mechanische werk. De PA en de Friendcom werden uitgebouwd. Voor de Motorola had ik nog een passende originele beugel liggen. Anders is dit makkelijk te realiseren door een stukje aluminium strip op maat te buigen. Gezien het gewicht van de transceiver en het feit dat deze in zijn ophanging een beetje kan wiebelen, heb ik de beugel met vier korte M6-boutjes met bijbehorende veerringen vastgezet. Een kort kabeltje met een passende Motorola voedingsconnector kon aan beide contactstrips bevestigd worden.
Echter moest daarna nog een passende kabel gemaakt worden van de C9000-interface naar de Motorola. Aan de zijde van de transceiver heb ik een originele accessoireconnector gebruikt:
- Pen 4 = massa
- Pen 21 = PTT
- Pen 24 = signaal
Aan de kant van de C9000 print heb ik gekozen voor Dupont-connectortjes. Dit kan echter ook met schroefklemmetjes gedaan worden of gewoon gesoldeerd.
Omdat de originele bevestigingsboutjes van een Motorola mobielbeugel nogal grote vleugels hebben, heb ik gekozen voor M5 inbusboutjes met een contramoer erop. Aan de rechter zijde in de behuizing was niet veel ruimte over. Met wat gefrunnik kon de inbusbout handvast aangedraaid worden, waarna met het contramoertje alles goed vastgezet werd.
![](https://www.pe2kmv.nl/wp/wp-content/uploads/2022/01/IMG_3121-1024x768.jpg)