Stornophone CQM-6000

Stornophone CQM6000Deze juweeltjes werden jarenlang door het Ministerie van Binnenlandse Zaken aan de brandweer verstrekt. Echter nadat de hulpdiensten overstapten naar Tetra, kwamen deze setjes mondjesmaat op de tweedehands-markt terecht. Zonder dat ze veel aftrek vonden. De firmware was exotisch, programmeerinterfaces zeldzaam en te complex om even zelf te bouwen, software was niet te vinden. En de meeste bedrijven die deze mobilofoons in onderhoud hadden gehad, hadden hun spullen naar het cilindrisch archief gestuurd toen de brandweer de Storno’s afdankte.

Tot op enig moment een firmware met codeplug verscheen, waarmee de set op een aantal vaste kanalen in de 2m-band gebruikt kon worden. Iets beter dan niets, maar nog steeds liep de amateur hiermee tegen beperkingen aan. Buiten de vaste kanalen kon men niets, geen VFO, geen CTCSS, etc. En dat terwijl de mobilofoon over een volledig toetsenbord beschikt…

Na veel zoekwerk kwam ik op internet een firmware tegen die op dat gebied revolutionair was: de ‘Victor / Straycat-firmware’. Hiermee is de Storno d.m.v. het toetsenbord als een volwaardige 2m FM-transceiver te bedienen. Frequenties kunnen ingetoetst worden en opgeslagen, CTCSS-tonen en (voor de liefhebber) 5-tonen kunnen gezonden worden. In de software zitten zoveel functies dat het zelfs het uitgebreide toetsenbord een beetje krap geworden is. Vandaar dat de handleiding bij deze firmware een absolute ‘must’ is.

Storno6000
(klik voor vergroting)

De foto hiernaast toont de Storno na het plaatsen van de nieuwe EPROM. Hiertoe moet het bovenste deksel opengeschroefd worden. Dan worden rechtsonder in beeld 2 EPROM’s zichtbaar. De EPROM het dichtst aan het front van de mobilofoon bevat de firmware, de andere bevat de ‘personality’. In de ‘personality’-EPROM is de daadwerkelijke programmering weggeschreven, de ‘firmware’-EPROM bevat de software waarop het hele ding draait.

Begin ermee de sub-D connector aan de achterzijde te verwijderen.

Beide EPROM’s worden verwijderd waarna de nieuwe EPROM in het voetje van de ‘firmware’ geplaatst wordt (pen 1 wijst naar links). Het voetje van de ‘personality’ blijft leeg. Daarmee is de ‘ombouw’ compleet. Set weer dichtschroeven en spanning erop zetten.

De bediening vraagt enige gewenning! Download hier de summiere handleiding. Van deze handleiding is een Nederlandse vertaling beschikbaar.

Let ook op de jumper instellingen links naast de EPROM: er zijn wel eens sets die hierin afwijken.

Voor de zelfbranders: op deze website is firmware voor de Stornophone te downloaden.

Of download hier het BIN-bestandje voor de 2m Stornophone CQM6000

 

Interesse in deze firmware? Neem gerust contact met mij op!