433.6500 MHz Tetra / Echolink node

De eerste stap in het Tetra / Echolink project is succesvol afgerond. Op 433.6500 MHz is de node in de lucht waarop via Tetra verbinding gemaakt kan worden. Naar voorbeeld van PH0DV is een verbinding tot stand gebracht van Tetra naar Echolink. Hiervoor gebruik ik een Motorola MTM800 met remote control head. Verder heeft deze mobilofoon een ‘kop’ waarop ook nog een RS232-aansluiting t.b.v. de PEI-interface beschikbaar is. Het gebruik hiervan wordt een volgende stap in dit project.

Vooralsnog is de node PE2KMV-L (node nummer 874312) in de lucht op een Raspberry Pi waarop ‘TheLinkBox’ draait. Zoals van Linux en Linux-applicaties verwacht kan worden, is dit hartstikke stabiel. En met de stap-voor-stap handleiding van PH0DV hartstikke gemakkelijk te realiseren. Het enige nadeel van Tetra in combinatie met Echolink is dat schakelen naar andere nodes niet mogelijk is. De nodesoftware ‘luistert’ allemaal naar DTMF, en die toontjes kunnen niet zomaar via Tetra verzonden worden. Dit ga ik in de toekomst proberen te ondervangen door het gebruik van ‘SDS’.

Om via Tetra een verbinding op te bouwen, moeten een aantal parameters in de porto of mobilofoon goed gezet worden door middel van de CPS:

  • Frequentie: 433.6500 MHz
  • Mode: DMO
  • ID: 1000
  • MCC: 204
  • MNC: 7373

 

Onderstaand dekkingskaartje is behoorlijk optimistisch. Echter kan vanuit het groene gebied beslist gewerkt worden met een mobilofoon en fatsoenlijke (buiten-)antenne.

 

PE2KMV-L