Echolink interface

Na weken van verzamelen en een zondag solderen, boren en zagen was hij klaar: de echolink-interface. Het apparaatje is grotendeels opgebouwd naar voorbeeld van PH0DV. Echter heb ik om poorten van de Raspberry te sparen en onnodig veel kabelgedoe te voorkomen nog een USB-hub in hetzelfde kastje mee ingebouwd. Basis voor het geheel is een stuk gaatjesprint, waarop een USB-B connector gemonteerd is. Verder zijn op dit printje de 1:1 trafo’s en de optocoupler ondergebracht.

Van de USB-hub is de connector waarmee de hub op de computer aangesloten wordt, verwijderd. Met een kort stukje bandkabel is de hub vervolgens met de USB-B connector op de gaatjesprint verbonden.

De foto van de geopende interface laat in de linkerbovenhoek de USB-B connector zien. Rechts daarnaast bevindt zich de USB-hub, waarop een USB-geluidskaart (groene print) en een CP2101level converter aangesloten zijn. De USB-geluidskaart is de allergoedkoopste soort die op internet te vinden is. De behuizing is ervanaf gehaald om de soldeerzijde van het printje te bereiken. Met korte draadjes is de geluidskaart met de 1:1 trafo’s op de gaatjesprint verbonden. Op de foto is de lichtblauwe behuizing van het geluidskaartje te zien: deze is oneigenlijk gebruikt en steving op de bodemplaat van het kastje gelijmd om de gaatjesprint op zijn plek te houden.

De tweede module die op de hub aangesloten is, is de CP2101 converter. Hiervan wordt alleen de DTR- en massapen gebruikt. De DTR is d.m.v. een rode led op en een serieweerstandje met de optocoupler verbonden om de PTT te schakelen.

Verder bevindt zich in de frontplaat een 5mm led in een neopreen houdertje. Daaronder is de male DB9-connector te zien, waarop de transceiver aangesloten wordt. Om ervoor te zorgen dat ook na enige maanden / jaren nog bekend is hoe e.e.a. aangesloten dient te worden, is de pinout van de DB9-connector op een sticker geprint en op de onderzijde van de behuizing aangebracht.

Echolink_2
Blik in het binnenste
USB-hub module
USB-hub module
Startklare echolink interface
Startklare echolink interface