Wie zich met tetra-sets van Motorola bezig houdt, komt onvermijdelijk bij de MTM800 uit. Deze MTM800 ziet in zijn oervorm uit als een analoge Motorola GM380: afgeronde vormen en een monochrome schermpje. En verder onderscheidt deze set zich enkel qua functionaliteit van zijn voorganger, de MTM700. Optisch verschillen deze sets nauwelijks van elkaar.

Motorola MTM800

 

Vervolgens bracht Motorola een verbeterde versie uit. Dit werd de MTM800E, waarbij de ‘E’ voor ‘Enhanced’ staat. Qua functionaliteit zijn er geen verschillen met de MTM800, maar het uiterlijk heeft een flinke upgrade gehad. De kop van de set is wat hoekiger geworden. De toetsen zijn net wat handiger bereikbaar en vooral interessant is het grote en goed verlichte kleurenscherm.

Motorola MTM800E

 

Maar omdat ook bij Motorola de ontwikkeling niet stilstaat, is hierna de MTM5x00-serie op de markt gebracht, met als high-end model de MTM5400. Dit is een set met een aantal interessante mogelijkheden. Zo kan de set als standalone DMO-repeater werken, en kan het RF-vermogen naar 10W opgeschroefd worden. Optisch is deze set echter niet van de MTM800E te onderscheiden.

Motorola MTM5400

 

Echter kan men nog een vreemde ‘afzwaaier’ in deze modelreeks tegenkomen. Vooral buiten de landsgrenzen verschijnt nog wel eens de ‘Motorola MTM800 FuG’. Dit is een set die men in de boekhouding van Motorola niet zal aantreffen, waardoor deze voor verwarring zorgt. Verwarring vooral omdat de set uitziet als een MTM800E, de aanduiding ‘800’ in zijn naam heeft, maar specificaties heeft van de MTM5400. Vandaar dat ik eens op zoek gegaan ben naar de achtergrond van deze set.

De aanduiding ‘FuG’ doet in elk geval vermoeden dat dit een toestel van en voor de Duitse markt is. ‘FuG’ is sinds jaar en dag bij de Duitse overheid de afkorting voor ‘Funkgerät’. Volgens specificaties van de overheid werd een radio ontworpen, waarbij deze een bepaalde typeaanduiding kreeg. Bijvoorbeeld het analoge toestel met de aanduiding ‘FuG 8′. Vervolgens kon dit apparaat door diverse fabrikanten geproduceerd worden, maar altijd volgens dezelfde opzet. Tussen de diverse radio’s van verschillende fabrikanten zijn dan ook slechts minimale verschillen te zien.

Met deze informatie heb ik eens in Duitsland nagevraagd hoe dit nu eigenlijk zit. Hoe kan het zijn dat een set als een ‘800’ uitziet, ‘800’ heet maar als een ‘5400’ functioneert? Uiteindelijk komt het op hierop neer dat de Motorola MTM800 FuG niets ander is als een MTM5400 met hierin software die aangepast is aan wensen van Duitse overheidsdiensten. Verder wordt aan de traditionele uniforme naamgeving vastgehouden, zodat de MTM5400 die uitziet als een MTM800E gewoon de aanduiding ‘800’ in de naam blijft houden met als toevoeging ‘FuG’ om aan te geven dat het om een aangepaste versie voor de Duitse overheid gaat.